Workshop Glasfusing

Workshop Glasfusing

Algemene informatie

Overzicht van deze cursus / workshop
Voor wie is de workshop bedoeld? Voor iedereen die eens aan deze techniek wil proeven. In een gezellige sfeer maken we een mooi object.
Gevraagde voorkennis Geen
Kosten / deelnemer
Lunch inbegrepen? Nee
Eventueel bijkomende kosten Alleen indien afwijkende materialen gebruikt worden. Dit in overleg met de cursusleider Glasplaat tot schaal maken: extra ovenstook à € 5
Min / max aantal deelnemers 4 / 8
Boek aanwezig? Boek van Ellen Prinse: Handboek GLASFUSING – de techniek in de praktijk.
€ 39,95, bij ons te koop (in voorraad)
Handout beschikbaar? Nee. Zelf aantekeningen en foto’s maken
Kunt u uw gemaakte object direct meenemen? Nee, het object wordt door ons in de glasoven gezet en gestookt. U kunt het later komen ophalen.

Belangrijk

Op de Cursus/Workshopkalender ziet u de geplande data van de workshops. 

Door u aan te melden gaat u akkoord met onze workshop en cursusvoorwaarden en veiligheidsvoorwaarden.

Beschrijving

De workshop is bedoeld voor diegenen die eens willen ervaren of een cursus glasfusing van 6 dagdelen misschien iets voor hen is. Verder is de workshop bedoeld om een leuk object te maken in een gezellige omgeving. We kunnen voor groepjes van minimaal 4 personen een workshop inplannen op een datum die niet in de cursuskalender staat. Hebt u een groepje van minimaal 4 personen (bijvoorbeeld vrienden/vriendinnen, buurtgenoten o.i.d.)?  U kunt dan als groepje een “privé-workshop” krijgen. Informeer bij ons naar de mogelijkheden!

U hoeft geen ervaring met glassnijden en glasfusing te hebben. Afhankelijk van uw wensen kunt u uw glas zelf snijden (wij leren u hoé) tot een mooi ontwerp, óf u kunt een glasmozaiek-tegel maken van reeds door ons gesneden glasstukjes. In beide gevallen maakt u een vlak glasobject (een glazen plaat van 6 mm dik met uw ontwerp erop) van ongeveer 25 x 25 cm. Ook kunt u een rond of rechthoekig ontwerp maken.
Aan het einde van de workshop laat u uw ontwerp bij ons achter in de glasoven. Wij zorgen ervoor dat het dan gesmolten wordt tot één geheel. Het smelten en weer afkoelen duurt ongeveer een dag. We spreken met u af wanneer u uw object kunt ophalen.

Wat is glasfusing?

Glasfusing, ook wel gesmolten-glastechniek of “warm glass”-techniek genoemd- is een techniek die in de glaskunst wordt gebruikt waarbij stukjes of repen glas van dezelfde of verschillende kleuren samengevoegd worden door ze geheel of gedeeltelijk te versmelten. Glasfusing biedt zo ook de mogelijkheid om de verschillende kleuren van glasdelen met elkaar te laten samensmelten. De verhitting vindt gewoonlijk plaats in een elektrische oven; soms werkt men met een gasgestookte oven. Twee of meer stukken gekleurd glas worden op elkaar gelegd of overlappen elkaar en worden verhit tot temperaturen variërend van 760 °C (“tack fuse”) tot 804 °C (“full fuse”).

Bij het opwarmen, maar vooral bij het afkoelen, is het glas erg gevoelig voor temperatuurverschillen tussen de binnenkant van het glasobject en de buitenkant ervan. Daarom koelen wij het glas heel voorzichtig. Een computertje bij de oven regelt dat de glasoven op de juiste manier afkoelt.

Voor het maken van een schaal van het vlakke glasobject is een extra ovenstook nodig (dit duurt wederom een dag). De kosten hiervoor zijn 5 euro. Verder hebben wij verschillende staanders (kosten: € 10) in acrylaat of RVS om uw glasobject of schaal te presenteren. Wij spreken met u af wanneer u de glasobjecten bij ons kunt ophalen als ze uit de oven zijn gekomen.

U vindt HIER uitgebreide uitleg over glasfusing.