Workshop Glas in lood

De prijs van de workshop is € 95,- en is inclusief thee / koffie, lunch en de benodigdheden.

Bij aanmelding vraag ik een aanbetaling van € 25,-. Door u aan te melden gaat u accoord met de workshopvoorwaarden.

De workshop glas in lood is een goed begin voor diegenen die eerst eens willen “proeven” aan de glas in lood techniek, alvorens te besluiten over een cursus glas in lood. Een workshop duurt 6 uren, in groepen tot maximaal 10 personen. U maakt kennis met de diverse facetten van glas-in-lood: ontwerpen, glas snijden, verloden, solderen, kitten en schoonmaken. U gaat naar huis met een zelfgemaakt raam van ongeveer 30 x 35 cm, bestaande uit een beperkt aantal rechte stukken.

Wat is glas-in-lood?
In de glas in lood techniek wordt vanaf een ontwerp op ware grootte de glassjablonen getekend en uitgeknipt. Aan de hand van deze sjablonen snijden we het glas. De glasonderdelen worden geplaatst in loodprofielen met een “H”-vorm. Deze solderen we aan elkaar. Om het raam stevigheid te geven en om het water- en winddicht te maken wordt kit tussen het lood en de glasdelen gesmeerd. Tenslotte maken we met zaagsel het raam schoon.

Glas snijden
Glas snijden is niet moeilijk; goed glas snijden wel. We beginnen met het oefenen met goedkoop glas: vensterglas, oftewel “float”glas. Dit glas is geheel vlak, in tegenstelling tot andere glasssoorten die we bij de glas in lood techniek gebruiken; dit heeft vaak een oppervlaktestructuur. De eerste lijnen met de glassnijder zijn spannend, vooral als het glas dan netjes gebroken moet worden. Maar na een tijdje zet u de glassnijder op het glas, snijdt een nette kerf in het glas, en u breekt het glas gemakkelijk met uw handen of met behulp van een speciale tang. Eventueel werkt u het glas wat bij met een vergruistang of met de slijpmachine. Klaar!

De kosten voor een workshop glas-in-lood bedragen 90 euro per persoon. Hierin is begrepen het gebruik van de gereedschappen, glas en overige materialen, koffie/thee en een eenvoudige lunch. De workshop duurt circa 5 uren, van 9.30 – 14.30 uur. Het minimum aantal deelnemers is 4, het maximum is 10 deelnemers.